Дулааны улиралд гэдэсний халдварт өвчний тохиолдол нэмэгдсэнтэй холбоотой иргэдэд дараах мэдээллийг хүргүүлж байна.
Цусан суулга өвчний үед илрэх шинж тэмдгүүд: Халуурна, хэвлийгээр базалж өвдөнө, суулгах үедээ дүлүүлнэ, ойр ойрхон хэлбэргүй, үнэргүй, залхагтай, цусны судалтай суулгана, өтгөний хэмжээ бага
Сальмонеллёз өвчний үед илрэх шинж тэмдгүүд: Өндөр халуурна, огиулж, бөөлжинө, хэвлийгээр нилэнхүйдээ базалж өвдөх, гэдэс дүүрэх, гэдэс хуржигнах, өтгөн их хэмжээтэй усархаг, үнэртэй, ялзмагтай, хар ногоон өнгөтэй, хөөстэй гарна
Гэдэсний халдвараар өвчлөх шалтгаан:
· Бохирлогдсон хоол хүнс , ус хэрэглэх
· Халдвартай хүнтэй цуг байх
· Бохир гар
Эмчилгээ
· Өрхийн болон халдвартын эмчийн зааврын дагуу эмийг зохих тунгаар хийнэ.
· Шингэн алдалтаас сэргийлж амаар шингэн сайн уух. Уух шингэнд буцалсан ус, хорсол, шингэн баахуу, будааны шүүс зэрэг бага концентрацтай уусмалууд орно. Төрөл бүрийн ундаа , жүүс зөвлөхгүй
· Базлалт өвдөлт ихтэй үед ношпа, бөөлжилттэй үед церукалыг эмчийн заавраар хэрэглэнэ.
Баримтлах дэглэм:
1. Хувийн ариун цэвэр сахина: Гараа тогтмол угаах
2. Хоолны дэглэм баримтлана: Үүнд:
- Олон төрлийн амин дэм, эрдэс агуулсан хоол хүнс хэрэглэнэ
- Хоол нь шингэц сайтай, хайрч хуураагүй байх
- Өдөрт 3-с доошгүй удаа хооллоно.
Хэрэглэж болох хүнс
- Эрдэнэ шиш ба хар талх, гурилан бүтээгдэхүүн
- Гоймон, хүүхдийн будаа, төрөл бүрийн будаа
- Ууранд жигнэж болгосон өөхгүй мах (үхэр , тахиа, ямаа)
- Чанасан загас
- Янз бүрийн амтлагчгүй төрөл бүрийн шөл
- Цагаан идээ,ногоо, жимс
- Ургамлын тос маргарин
Хэрэглэж болохгүй хүнс:
- Шарсан, тосонд чанасан боов
- Хонь ,гахайн өөхтэй мах ,борц
- Шарсан загас
- Амьтны гаралтай өөх
- Торт, шоколад, хийжүүлсэн ундаа
- Архи, пиво ,хурц амтлагчтай зууш, өтгөн кофе
3. Өтгөнд эмгэг төрөгч илрээгүй тохиолдолд өвчилснөөс хойш 3 сар өрхийн эмчийн хяналтанд байна
4. Хэрвээ өтгөний шинжилгээнд эмгэг төрөгч нян илэрсэн тохиолдолд эмнэлэгт хэвтэн эмчлүүлнэ.